Opi Suomea

Länsimetro maksaa 1300 miljoonaa euroa liikaa

需要~15 分钟阅读时间

Länsimetro maksaa liikaa

Länsimetro

Länsiväylä lehdesta 1 - 2 lokakuuta 2016

Metrojohtaja Kokkinen totesi vuonna 2007, että “Lansimetrosta ei kannata tehdä kustannusarvakuskia”. Sen johdosta kirjoitin Länsiväylään 6.9.2007 otsikolla “Lähtikö länsimetro lapasesta?”. Kritisoin projectinjohtomallia ja kaksivaiheista toteutusta. Esitin länsimetron optimiaikatauluksi, että metro olisi Kivenlahdessa vuonna 2012 ja sen oikea kustannus olisi 700 miljoonaa euroa.

Arvioni perustui pääkaupunkiseudun kuntien raporttiin YTV 2050, jonka luvut olin korjannut rakennuskustannusindeksillä. Pidän arviota edelleen oikeana.

Hankkeen kustannukset ovat ainakin 2,000 miljoonaa (plus 500 miljoonan euron arvonlisäverot). Metroa rakennetaan ainakin 13 vuotta. Siinä on kahdeksan vuotta liikaa.

Varikko maksaa 100 miljoonaa. Sillä saisi rakennettua Transtechin Otanmäen 50,000 neliömetrin vaunutehtaan koneineen. Varikko olisi pitänyt louhia ensiksi, murskata siellä tunnelien louhe ja tehdä siitä betonia.

Louhinta ja kallion lujitus maksavat 200 miljoonaa ja 500 miljoonaa menee rataan. Tällä rahalla saadaan metro, jonka kapasiteetti on vain kaksi kolmasosaa Helsingin metron kapasiteetista. 300 miljoonaa on kulutettu erilaisiin turva- ja ohjausjärjestelmiin, joiden tavoitteena on ollut “maailman turvallisin metro”. Täällainen tavoite on insinöörilogiikan vastainen. Riittävät järjestelmät olisi saatu murto-osalla toteutuvista kustannuksista.

Metroasema on noin 10 metriä leveä ja 100 metriä pitkä laituri, jonne mennään liukuportailla ja jossa on lipunmyyntipiste. 12 metroasemaa maksavat järkyttävät 1200 miljoonaa, 100 miljoonaa euroa / kpl eli 100,000 euroa neliömetriä kohden. Miten ihmeessä länsimetro saa kuhunkin asemaan kulumaan yhtä paljon rahaa kuin Helsingin uuteen keskustakirjastoon, joka sentään on 10,000 neliömetrin suuruinen ja jota pidetään wau-arkkitehtuurin helmenä? Länsimetron hallituksen Jyrki Kasvia haastateltiin A-Studiossa 3.8.2016. Haastattelusta ilmeni, että hallitus ei selvästikään tiedä, mitä sen pitäisi tehdä eikä sitä, mitä sen ainakaan ei pidä tehdä. Mikäli hallituksessa olisi ollut edes yksi rakennusprojektien johtamisen asiantuntija, kustannuksista olisi säästynyt ainakin miljardi.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoi Rakennuslehdessä 16.9.2016 metron kustannuksista huolestuneista valtuutetuista näin: “Nyt olen hieman hymyillyt, kun he pitävät sitä kalliina”.

Voisiko Mäkelä selvittää mikä tässä nyt niin hymyilyttää?

词汇

 • todeta
 • kustannusarvaus
 • sen johdosta
 • lähtikö länsimetro lapasesta?
 • kritisoida
 • toteutus
 • esittää
 • arvio
 • perustua elokuva perustuu tositapahtumiin
 • hanke
 • betoni
 • kapasiteetti

Kysymys Varikko kappale kaksi kolmasosaa/neljännes?

微信公众号id: suomeen

新浪微博id: 天天学芬兰语

<